Grotta di Frà Gentile

Grotta di Frà Gentile

DSC00117-1A venit ziua de duminica 31.05.2015, ziua primei ture de pestera. Am participat la sedinte, conferinte… am apucat sa ne si odihnim… eram nerabdatori sa facem cunostinta cu pesterile masivului Alburni. De cand am ajus in Pertosa am admirat proeminentele de calcar alb ale muntelui care se ridica semet asupa noastra (cel putin 1000m diferenta de nivel). Intalnirea pentru tura s-a facut in fiecare zi la ora 9 din piata centrala din sat. Se face prezenta, se pregateste lumea, fara graba, fara stres. Mai e timp si pentru un espresso italian. Pe la 9:20 se pleaca. Caravana de masini se indreapta catre orasul Polla de unde urcam in prima treapta carstica a masivului. Atingem satul Petina si intram pe drumul de munte care urca restul diferentei de nivel pana la DSC00184-1inaltimea de aproximativ 1200m si ne trece dincolo de podoabele calcaroase ale masivului in platoul carstic acoperit de padure si colorat de pasuni pline de flori. Drumul serpuieste printre doline si vai inchise. Ne oprim intr-o curba unde e amenajata o parcare si loc de picnic. Gardul de lemn imprejmuieste intrarea unui aven: Pozzo Raffaele Lombard cunoscut si sub numele de Grava Mandini. Nu acest aven e insa destinatia noastra, ci unul aflat la 15 minute de mers de aici care se numeste Grotta di Frà Gentile.

Grotta di Frà Gentile isi trage numele de la un bandit legendar caruia i-a servit ca adapost. A fost explorata pentru primGrotta_di_Fra_Gentilecp0250_rila data de catre grupul CGEB (Commissione Grotte “E. Boegan” – Trieste) in timpul campaniei speologie din 1961. Stransa vecinatate cu avenul Grava del Fumo a motivat generatii de speologi in gasirea unei jonctiuni intre cele doua. Aceasta jonctiune nu a fost realizata nici pana in zilele noastre in schimb s-a stabilit prin colorarea apelor ca cele doua fac parte din acelasi sistem. Pestera este un ponor fosil. Intrarea maiestuoasa consta intr-un meandru usor descendent, cu o inaltime de aproximativ 30m si partial luminat de cele doua intrari secundare ale sale. Are o dezvoltare pe directia nord-est/sud-vest. Meandrul coboara in jur de 80m si ajunge in capul primului put de 32m adancime. Este un put rotund, frumos format, la baza caruia gasim totdeauna apa si noroi (pamant negru). De la baza P3DSC00166-12, pestera continua cu o galerie larga si o saritoare de 5 metri care ne aduce in capul putului spectaculos de 60 metri adancime in care cade un firicel de apa si se sparge in mii de picaturi. Noi am parcus pestera pana la baza lui P60. Fara frontala Pulsar de 1900lm si lanterna secundara de 900lm prinsa de laterala castii nu prea as fi vazut nimic in aceast tub vertical sapat in stratele orizontale ale calcarelor mezozoice (masivul Alburi este format din calcare micritice, calcare dolomitice si dolomiti de era Jurasic mediu si Cretacic superior). De aici pestera continua printr-o galerie sinuoasa si se termina intr-o sala de prabusiri. Avenul a fost echipat pe puturile lungi cu 2 trasee de coarda pentru a accelera parcurgerea.

Tura a durat 5 ore si a fot caracterizata de voie buna, povesti si omenie. Am intrat in aven cu necunoscuti si am iesit prieteni.

Participanti Avenul: Alice, Coralia, Geza.

Video:

Bibliografie:
http://sit.regione.campania.it/catastogrotte/
http://tetide.geo.uniroma1.it/dst/grafica_nuova/pubblicazioni_DST/geologica_romana/Volumi/VOL%2030/GR_30_687_697_Celico%20et%20al.pdf

One Reply to “Grotta di Frà Gentile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.