Despre noi
Acum 60 de ani, in anul 1952, regretaţii Friedrich Thomas, Liviu Munthiu, Constantin Ghimbăşan, Fritz Thomas şi nu în ultimul rând Walter Gutt, au pus bazele Cercului Speo Avenul. De-a lungul anilor au desfăşurat o bogată activitate speologică practică şi teoretică. Au început prin explorarea avenelor din Piatra Craiului: Vlăduşca şi Avenul Grind (Gaura din Funduri), au participat activ la explorările din carstul mehedinţean: Topolniţa şi Epuran. Walter Gutt şi-a adus contribuţia la dezvoltarea teoretică, practică şi tehnică atât a speologiei cât şi a alpinismului. A fondat prima şcoala de speologie – TSA şi şi-a adus contribuţia semnificativă la studierea tehnicilor specifice cât şi organizarea Salvaspeo şi Salvamont.
În prezent suntem un grup de entuziaști care au preluat ştafeta Cercului Speo Avenul – Braşov. De câţiva ani activăm în domeniul speologiei împreună cu cei care au mai rămas din vechii membri.
Zonele noastre de interes și implicit de explorare și cercetare:
– Masivul Piatra Craiului cu ale lui celebre peșteri verticale si nu numai: Avenul de sub Vârful Grind, Avenul din Funduri, Avenul Vlădușca, peșterile din zona Cerdacul Stanciului etc.
– Zona culoarului Rucăr-Bran: Peștera Uluce și sistemul legat de el, etc.
– Masivul Bucegi (avenele din Colții Țapului, Avenul din Piciorul Babelor)
– Masivul Postăvaru: Groapa de aur, zona dolinară Șeaua Cristianului
– Cheile Vârghișului o zonă tradiționala de explorare a clubului nostru
– Sistemul Topolnița-Epuran
Din anul 2012 avem statut de organizaţie non profit, mai precis asociaţie. Denumirea actualizată este Clubul de Speologie Avenul. Prin acest demers am creat posibilitatea de a ne organiza mai bine şi de a putea beneficia de fonduri pentru desfăsurarea activitatilor noastre.