Lună: iunie 2011

Înlocuirea lămpii de carbid cu cea pe leduri în speologie

Înlocuirea lămpii de carbid cu cea pe leduri în speologie

Lampa de carbid

De ce să înlocuim clasica şi mult iubita lampă de carbid? Cum şi cu ce anume am putea face acest lucru? Acestea sunt întrebările la care aş vrea să răspund în acest articol şi cele care probabil vor urma pe această temă.

Povestea acestor preocupări începe în primăvara anului 2010 când ne-am întâlnit pentru vizitarea unor obiective în podişul Mehedinţi, la Jupâneşti. Gazda noastră m-a impresionat la prima ieşire cu frontala montată pe cască… far de maşină sau un bec imens aprins în întuneric. Nu avea cum să nu-ţi atragă atenţia. Era vorba de un exemplar din gama elveţiană de frontale Scurion. Entuziasmat la început, din discuţii am aflat preţul modelului de bază, şi m-am liniştit: aproximativ 400 de euro. Este clar că intră în aceeaşi clasă cu ceasurile elveţiene: calitate până la cele mai mic detaliu şi preţ pe măsură.  Alte variante comerciale pentru frontale destinate uzului speologic ar fi www.lupine.de, Ledlampe, etc. Este clar că pentru majoritatea speologilor amatori preţurile versiunilor comeciale sunt prohibitive.

Read More Read More

Tură în valea Morii, Apaţa

Tură în valea Morii, Apaţa

Tata (Toni) a participat cu SKV (Asociaţia Carpatină Ardeleană / Siebenbürgische Karpaten Verein) la o tură în valea Morii de la Apaţa.  În cursul acestei ture au ajuns şi la peştera “Grota din piatră” (cer scuze pentru traducerea aproape “mot a mot”). Peştera fiind destul de strâmtă necesită echipament specific- ceea ce tata nu a avut la el. Asa că am decis să profităm de o zi frumoasă de duminică şi să parcurgem un pic zona – de altfel destul de puţin cunoscută ca şi zona carstică.

Data: 15.05.2011. Au participat: Toni (tata), Geza.

Am plecat de acasă împreuna cu mama, tata şi Judith (o cunoştinţă de familie). Din Apaţa spre Valea Morii se poate ieşi cu maşina pe două drumuri, ceea ce din păcate am aflat abia testând drumul din dreapta care era plin de gropi şi noroi. Drumul de acces prin stânga este mai bun. El deserveşte cariera de piatră care se află la intrarea în vale. Până la urmă, cu mici peripeţii, am reuşit să trecem de gropi, bălţi şi noroaie şi am ajuns la carieră unde am lăsat maşina. Ne-am luat rucsacii în spate şi am pornit pe vale.

Read More Read More

Plimbare şi peşterit la Lupşa

Plimbare şi peşterit la Lupşa

Am revenit precum am promis… 🙂 iată  primul meu “raport de tură” publicat aici.

În preambul trebuie să spun câteva cuvinte despre conjuncturi. În data de 4 iunie Anamaria şi Remus  s-au căsătorit. Nuntă, voie bună, etc. Noi (myself şi familia) am plecat mai devreme (1AM) de la petrecere – în primul rând cumnăţelu’ nu era prea bine şi în al doilea rând am vrut să participăm cu tata (Toni) la tura propusă de băieţii de la Clubul Speologic “Silex” Brașov în bazinul hidrografic al văii Lupșa. Şi ei, ca şi noi, încearcă să reactiveze mişcarea speologică prin intermediul clubului. Având în vedere că în ultimii ani în Braşov această mişcare s-a “subţiat” destul de mult, am hotărât să strângem rândurile şi să colaborăm între noi pe unde este posibil.

 

Data: 05.06.2011. Au participat: Toni (tata), Ovidiu, Iulian şi familia, Vali, Radu şi familia

Dealuri si doline la Lupsa

Dimineaţa ne-am întalnit cu băieţii de la “Silex” la margineaBraşovului şi ne-am pornit la drum spre Lupşa- un mic sătuc de lângă Hoghiz. Toate bune şi frumoase…drum european bun (E60). După ce am părăsit E60 şi am intrat pe DN1J, adică drumul național numărul 1J care leagă sus amintitul E60 de E68 (Șercaia) a început “The land of choice” sau altfel spus un drum cu hârtoape cum rar mai vezi. Am fost acu’ câțiva ani pe acest drum dar nu s-a schimbat deloc în bine. Ca să vă imaginați, drumul comunal 20 pe care am cotit într-un final către Lupşa a fost mult mai bun. Chiar şi macadamul ce urma era net superior. Cam atât  despre “drumurile noastre,  poate, se vor …”.

Read More Read More