Un nou început – Refugiul Speologic Grind

Un nou început – Refugiul Speologic Grind

Prezentul și trecutul acestui loc de adăpost sunt strâns legate de explorarea Avenului de sub Vârful Grind. Reconstrucția adăpostului a devenit o necesitate după mai bine de 30 ani de existență. Continuarea eficientă și sigură a explorărilor în peștera verticală din apropiere este condiționată de existența lui.

Construcția inițială a refugiului a fost făcută în 1987 de către exploratorii de atunci ai avenului. Brâna îngustă a fost transformată într-o platformă care să susțină viitoarea construcție de către membrii Clubului de Speologie Hades – Ploiești (Adrian Nicolau, Gogu Popescu, Vali Ioan). S-a pregătit material lemnos și au fost aduse scoabe de către Nelu Balmuş, Artur Dăscălescu (C.S.H.), Ioan Dobrescu și doi coechipieri de la Clubul de Speologie Piatra Craiului – Câmpulung au ridicat din temelii acest refugiu. Ulterior, echipa de la CSH a învelit construcția în folie de polietilenă pentru a împiedica pătrunderea vântului, au făcut alte amenajări interioare și au construit podețul din fața intrării. De atunci și până în prezent, au fost realizate diverse îmbunătățiri și reparații pentru a păstra funcțional Refugiul Speologic Grind.

Din păcate, trecerea timpului și factorul de mediu au dus la șubrezirea elementelor structurale și nu numai, lucru care duce inevitabil la dărâmarea acestui refugiu și implicit la imposibilitatea continuării eforturilor de explorare în Avenul de Sub Colții Grindului. Clubul de Speologie Avenul, fiind activ implicat în explorările din ultimii ani ale avenului, și-a asumat sarcina să reconstruiască adăpostul speologilor.

În primul rând am desenat, am proiectat și am dezbătut diferitele variante constructive ca apoi să ne prezentăm cu un proiect la Administrația Parcului Național Piatra Craiului pentru a le cere aprobarea pentru acest demers. Am găsit deschidere și chiar au venit cu idei noi. În cursul lunii aprilie 2019, am primit aprobarea și am putut începe…

În primul rând, a trebuit să ne ocupăm de resursele financiare considerabile necesare reconstruirii Refugiului Speologic Grind. Suma necesară estimată se ridica la aprope 20.000 lei. Ne-am adresat în primul rând partenerului nostru tradițional de explorare: Asociația Speologică Focul Viu și am primit sprijin atât financiar, cât și promisiunea participării la efortul fizic al reconstrucției. Am mai primit sprijin financiar sau material de la companiile Food Frigo Europa, Alsafix și Paradisul Verde.

Achiziția materialelor speciale (profile „C” și panouri sandwich pentru acoperiș) a durat aproape o lună. După sosirea acestora, a sosit momentul să ne apucăm efectiv de treabă…

Refugiul îl construim integral în curtea colegului nostru Remus. Apoi se va dezasambla, trata împotriva coroziunii și transporta în locație. Se va reconstrui în locul refugiului vechi care stă să cadă de lângă Avenul de sub Vârful Grind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.