Lună: august 2019

Amaraje vs DistoX – Distanța Sigură

Amaraje vs DistoX – Distanța Sigură

Topografia de peșteră modernă ar fi greu de imaginat fără DistoX. Ne ușurează muncă înlocuind trei instrumente de măsură: ruleta (sau altă modalitate de măsurat distanța), clinometrul și busola. Printr-o singură apăsare de buton ne arată cele 3 valori relevante în topografie și ne permite să descărcăm aceste date într-un dispozitiv mobil (telefon sau tabletă) în așa fel încât nu mai suntem nevoiți să notăm aceste date în carnețel. Amarajele într-o peșteră sunt elementele de care se atașează coarda și sunt alcătuite din plăcuță, șurub și verigă sau carabinieră. Aceste amaraje pot fi din diferite metale sau combinații separat pe fiecare element.

Cum este influențat DistoX de amaraje?

Amarajele parțial sau integral pot fi alcătuite din materiale cu influență magnetică, în special oțel (Fe). Busola clasică cât și urmașul lui din era modernă a topografiei subterane sunt aparate de măsură care ne ajută să determinăm unghiul dintre nordul magnetic al pământului și direcția următoarei “vize”. Date fiind cele de mai sus este clar că aceste aparate cu obiectele feroase sau magnetice nu prea se împacă.

Într-o peșteră orizontală, în general, avem puține amaraje și le putem evita mai ușor în cursul măsurătorilor nostre, dar în cele verticale, unde suntem obligați să parcurgem verticalele pe coardă, amarajele sunt inevitatabile.

Recent, am văzut într-un aven vize puse direct pe amaraje sau în imediata lor apropiere. Cunoscând sensibilitatea DistoX-ului în materie de magnetism, mi-am pus întrebarea: cât și cum este influențat de prezența amarajelor, în punctul de viză?

Aranjamentul de test

Până să ajung să testez într-un mediu real de peșteră, am creat un banc de probe care să poată să fie și filmat și cât de cât să ofere niște rezultate relevante. În acest sens, am pus DistoX într-o zonă cu podea de lemn, departe de elemente metalice. L-am reglat în așa fel încât să fie direcționat pe nord: să arate 0.00 sau 360.00. Lângă, am așezat un centimetru de croitorie care să nu aibă elemente metalice. Dupa aceea, am început să apropii de aparat diferitele combinații de amaraje, urmărind distorsiunea maximă a măsurătorilor în momentul când amarajul era cel mai aproape de aparat și distanța de la care amarajul nu mai influența aceste măsurători. În ansamblul de amaraj am inclus și un spit de oțel. Acest spit, chiar dacă este plantat în peretele de calcar, creează o influență megnetică.

Rezultate

  • Plăcuța Petzl Coudee + Petzl GO7 (otel zincat) + spit
    – distorsiune = 17 grade
    – Distanța sigură = 35 cm
  • Placuța Fixe Vrillee (otel) + Petzl GO7 (otel zincat) + spit
    – distorsiune = 33 grade
    – Distanța sigură = 31 cm
  • Placuța Raumer Wing (inox) + Petzl GO7 (otel zincat) + spit
    – distorsiune = 12 grade
    – Distanța sigură = 20 cm
  • Placuța Petzl Coudee + Veriga Camp 8mm (otel zincat) + spit
    – distorsiune = 22 grade
    – Distanța sigură = 31 cm
  • Placuța Fixe Vrillee (otel) +Veriga Camp 8mm (otel zincat) + spit
    – distorsiune = 13 grade
    – Distanța sigură = 25 cm
  • Placuta Raumer Wing (inox) +Veriga Camp 8mm (otel zincat) + spit
    – distorsiune = 18 grade
    – Distanța sigură = 12 cm

Concluzii

Din măsurătorile de mai sus, putem ușor trage concluzia că atunci când topografiem într-o peșteră verticală cu DistoX este indicat să păstrăm o distanța de 35-40 cm între amaraj și aparatul de măsură. Această distanță se încadrează într-o lungime de braț, deci e relativ ușor de menținut.

Ca o ultimă sugestie: atunci când ne apucăm de topografiat să ne analizăm echipamentul și să eliminăm pe cât posibil piesele feroase care au influență magnetică. Mai pot avea influență magnetică: frontalele, bateriile de diferite tipuri etc.

Un nou început – Refugiul Speologic Grind

Un nou început – Refugiul Speologic Grind

Prezentul și trecutul acestui loc de adăpost sunt strâns legate de explorarea Avenului de sub Vârful Grind. Reconstrucția adăpostului a devenit o necesitate după mai bine de 30 ani de existență. Continuarea eficientă și sigură a explorărilor în peștera verticală din apropiere este condiționată de existența lui.

Construcția inițială a refugiului a fost făcută în 1987 de către exploratorii de atunci ai avenului. Brâna îngustă a fost transformată într-o platformă care să susțină viitoarea construcție de către membrii Clubului de Speologie Hades – Ploiești (Adrian Nicolau, Gogu Popescu, Vali Ioan). S-a pregătit material lemnos și au fost aduse scoabe de către Nelu Balmuş, Artur Dăscălescu (C.S.H.), Ioan Dobrescu și doi coechipieri de la Clubul de Speologie Piatra Craiului – Câmpulung au ridicat din temelii acest refugiu. Ulterior, echipa de la CSH a învelit construcția în folie de polietilenă pentru a împiedica pătrunderea vântului, au făcut alte amenajări interioare și au construit podețul din fața intrării. De atunci și până în prezent, au fost realizate diverse îmbunătățiri și reparații pentru a păstra funcțional Refugiul Speologic Grind.

Din păcate, trecerea timpului și factorul de mediu au dus la șubrezirea elementelor structurale și nu numai, lucru care duce inevitabil la dărâmarea acestui refugiu și implicit la imposibilitatea continuării eforturilor de explorare în Avenul de Sub Colții Grindului. Clubul de Speologie Avenul, fiind activ implicat în explorările din ultimii ani ale avenului, și-a asumat sarcina să reconstruiască adăpostul speologilor.

În primul rând am desenat, am proiectat și am dezbătut diferitele variante constructive ca apoi să ne prezentăm cu un proiect la Administrația Parcului Național Piatra Craiului pentru a le cere aprobarea pentru acest demers. Am găsit deschidere și chiar au venit cu idei noi. În cursul lunii aprilie 2019, am primit aprobarea și am putut începe…

În primul rând, a trebuit să ne ocupăm de resursele financiare considerabile necesare reconstruirii Refugiului Speologic Grind. Suma necesară estimată se ridica la aprope 20.000 lei. Ne-am adresat în primul rând partenerului nostru tradițional de explorare: Asociația Speologică Focul Viu și am primit sprijin atât financiar, cât și promisiunea participării la efortul fizic al reconstrucției. Am mai primit sprijin financiar sau material de la companiile Food Frigo Europa, Alsafix și Paradisul Verde.

Achiziția materialelor speciale (profile “C” și panouri sandwich pentru acoperiș) a durat aproape o lună. După sosirea acestora, a sosit momentul să ne apucăm efectiv de treabă…

Refugiul îl construim integral în curtea colegului nostru Remus. Apoi se va dezasambla, trata împotriva coroziunii și transporta în locație. Se va reconstrui în locul refugiului vechi care stă să cadă de lângă Avenul de sub Vârful Grind.