Lună: octombrie 2011

Avenul din Grind – tura de localizare

Avenul din Grind – tura de localizare

După mai multe încercări, întinse pe mai mulţi ani, de localizare a Avenului din Grind (sau Gaura din Funduri – număr cadastru 5/1262 – denivelare -122m – dezvoltare: 220m) în data de 23.10.2011 ne-am încercat din nou norocul – de data aceasta cu succes.

Participanţi: Alice, Toni, Pali, Adi şi MySelf (Geza).

Dintre noi toţi numai tata (Toni) a mai fost la acest aven, pe atunci ghidat de regretatul Walter Gutt, bun cunoscător al Pietrii Craiului şi a fenomenelor carstice din acest masiv. Nemaibeneficiind de cunoştinţele lui nenea Walter am pus cap la cap diferite informaţii găsite pe net, documentaţiile şi hărţile vechi.

Am plecat din Braşov pe o vreme destul de acceptabilă dar cum ne apropiam de Bran peisajul a început să arate Intrarea Avenului din Gringdin ce în ce mai încetoşat. Când am ajuns la bifurcaţia spre Şirnea eram în ceaţă de a binelea. Ne-am propus să ne apropiem de Piatra Craiului prin Şirnea. Am urcat cu maşina spre Curmatura Gropilor atât de mult cât am putut. De acolo am plecat pe jos spre Valea Brusturelului, de acolo mai departe spre poiana Grind şi mai departe spre poiana Funduri. Ceaţa şi burniţa măruntă ne-au însoţit tot drumul. Urcuşul greu spre Avenul din Grind a mai fost piperat de vânt, ceaţă şi mai deasă decât mai jos, pe alocuri am găsit chiar şi petece de zăpadă. Eforturile noastre de a urca diferenţa de nivel de 350 m de la Poiana Grind şi până la nivelul avenului au fost răsplătite. Am reperat relativ uşor gura întunecată (5m diametru) a avenului.

Padurea fermecata de langa Avenul din GrindNe-am recompensat cu o masă copioasă. În acest răstimp am şi îngheţat bine, aşa că am făcut câteva poze, măsurători GPS şi am luat-o la vale cât am putut de repede ca să ne încălzim, cu promisiunea că ne vom întoarce cât de curând la o vizită efectivă în aven şi, cine stie, poate chiar la o explorare mai amplă a avenului şi a întregii  zone care este destul de puţin explorată.