Unde frunzele uscate își iau zborul

Unde frunzele uscate își iau zborul

DSC02993-1Data: 18.01.2014
Participanți: Claudiu Loghin, Claudiu M., George, Coralia, Moise, Miruna, Adrian, Claudiu P., Ernő, Toni, Geza.

Vremea primăvăratecă ne-a permis să revenim la avenul Groapa de aur mai curând decât credeam. De data asta ne-am apropiat dinspre Cheișoara având de cărat destul de multe: materiale pentru consolidat bolovănișul, scule electrice, echipamentul personal, corzi, scripeți și multe alte mărunțișuri. Nici zona aceasta nu a scăpat de exploatările forestiere… Pe firul văii Groapa de aur poteca turistică a fost inlocuită de un drum de TAF. Norocul nostru a fost ca noroiul era înghețat, altfel pățeam ca bunii noștrii prieteni astă toamnă de au rămas cu bocancii în noroaie. Urcușul a mers lin bagajele fiind DSC03002-1distribuite. După ce ne-am ridicat din vale, s-a deschis peisajul: orizontul spre vest era dominat de creasta Pietrii Craiului, spre sud de văile Bucegilor și chiar vis-a-vis de noi de Porțile de piatră ale Postăvarului. Încântați de peisaj și discuții interesante am ajuns la aven în mai puțin de o oră.

O scurtă gustare înainte să ne echipăm că cine știe când mai apucăm. Am imbunătățit echiparea capului de puț și am mai facut o curățare de bolovanii mișcători a zonei de intrare. Până la terminus, repede  2 fracționări și o deviere și aterizez pe amalgamul de bolovani, pământ de pădure și frunze uscate. Mai aveam de așteptat până să vină Ernő și Claudiu L. cu restul de echipament așa că evaluez situația. Peste săptămână s-a mai scursDSC03009-1 ceva pământ și frunze în punctul de lucru dar nu e urmă de dărâmătură majoră. Când mă pun  să trag frunzărișul uscat de unde am lăsat lucrul acum 7 zile o parte din frunze se ridică, parcă levitând, purtate de curentul ascendent ce suflă necontenit. Pentru un speolog curentul de aer intr-o peșteră este important, indică existența continuării mult dorite. În peșteri circulația aerului este determinată în principal de faptul că aerul cald se ridică și aerul rece are tendință descendentă. În peșteri temperatura este constantă și reprezintă media anuală de temperatură din locul intrării (intrărilor).

Sosesc și băietii cu tot ce le trebuie să înceapă consolidarea malului. Eu urc și îi dau liber lui Adi, Moise si Coralia. Mă întâmpină Claudiu P. deja echipat să ne apucăm de exerciții de mers pe coardă. Mai e și Miruna care face prima dată cunoștintă cu parcurgerea unei verticale. Mă uit in jur pentru o faleză care să fie potrivită pentru scopul propus. Nimic să îmi tragă cu ochiul. Mă reorientez la a căuta un copac… în 5 minute găsesc un fag pe care pot amara și mai in colo pot face și o fracționare. Claudiu P. prinde repede ce are de făcut, urcă și coboară fără probleme. Trec la DSC03015-1următorul nivel și îi introduc și o facționare în exercițiu. Alternativ facem și cu Miruna inițierea în ale echipamentului specific, apoi folosirea lor.

Ziua trece repede atât la suprafață cât și în subteran. La copac am reușit să punem doi începători pe coardă. În subteran s-a consolidat malul de bolovani. Cu decolmatarea nu s-a avansat prea mult dar măcar data viitore putem continua în siguranță.

Dezechiparea o terminăm deja pe asfințit. Urmează o masă copioasă în jurul focului… Ne stângem bagajele și pornim la lumina frontalelor spre casă cu promisiunea să ne întoarcem câ mai curând.

Mai multe fotografii realizate de Claudiu Postelnicu gasiti aici.

Videoclip-ul turei (realizat de Claudiu Loghin):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.