Montmilch

Montmilch

Montmilchul este una din cele mai frecvente aparitii în subteran, nu foarte iubita de speologi din cauza ca manjeste hainele ori aspreste mainile. Numele acestei formatiuni are o istorie stranie, legata de faptul ca in limba germana veche cuvintele luna si munte au o pronutie ce difera doar printr-o consoana: mond si respectiv mont. Initial numit “lapte de luna”, mondmilch, de la pestera Mondloch, Gaura Lunii, din Elvetia, el s-a transformat cu timpul în “lapte de munte”, montmilch, sub care se perpetueaza si astazi. Termenul de lapte este justificat din cauza aspectului de pasta alba, moale, chiar fluida ca laptele, sau plastica si pastoasa cand este imbibata cu apa.

Montmilchul este o substanta complexa ce contine cristale microscopice de carbonat de calciu si 35-75% apa. Din partea solida, 90% reprezinta calcitul, restul fiind alti carbonati de calciu mai rar cum ar fi lublinit, hidromagnezit, huntit, la care se adauga ceva argila si materie organica. Studiile chimice detaliate au evidentiat in jur de 16 substante ce intra in compozitia montmilchului, dar geneza acestei substanţe ramane inca necunoscuta. Unii autori cred ca montmilchul se formeaza direct, prin precipitare, altii cred ca este un produs de dezintegrare, de alterare a calcitului. Alte ipoteze prezinta ideea ca bacteriile joacă un rol important în formarea montmilchului.


Comments are closed.