tuf calcaros

tuf calcaros

Pe piata tuf-ul este cunoscut de multa lume ca si tuf  vulcanic  in mod  special,  care este o rocă formată prin acumularea și consolidarea cenușii, nisipului etc. provenite din erupțiile vulcanice, de culoare de alb pana la gri inchis, continut mare de SiO2 > 55 % folosit pe scara mare in industria cimentului ;Tuful calcaros este o piatra naturala, de natura sedimentară, formată prin depunerea bicarbonatului de calciu din apele calcaroase, o forma de calcar de varsta jurasica medie si superioara (100-150 mil.ani).Datorita acestui fapt tuful prezinta urme de frunze, melci, crengi, cam tot ce depune apa prin sedimentare, avand un aspect unic si deosebit.

Din punct de vedere genetic tuful calcaros este de precipitare chimica, apele meteoritice incarcate cu bioxid de carbon dizolva calcarul, pe care il redepune dupa revenirea lor la suprafata . Carstificarea poate fi considerata ca fiind rezultatul procesului natural de dizolvare, a rocilor solubile in care rolul de solvent revine apei .Procesul de dizolvare, transport si redepunere prin precipitare sta la baza formarii zacamintelor de tufuri calcaroase, roci de precipitatie fizico-chimica.

Culoarea este crem deschis pana la alb stralucitoare, uneori rosiatica slab verzuie in functie de oxizii pe care ii contine


Comments are closed.