La Peștera de Ocru

La Peștera de Ocru

Data: 01.12.2013 DSC02361
Participanți: Coralia, Dora, Ionuț, Erno, Toni, Geza.

De mai demult ne-a propus Coralia să vizităm Peștera de Ocru (6/1231) din Ștejerișul Mare. Ne-am pornit destul de târziu așa că am hotătât să ne apropiem cât de mult putem cu mașinile de obiectivul nostru. După multe ocolișuri, oameni  întrebati, google maps etc. am reusit să prindem drumul forestier care ne-a dus aproape sub stânca numită si Piatra Corbului. De unde am lăsat mașinile am urcat lejer în traverseu cam 20-30min. Peste tot urme de urși, ursuleți și alte animale sălbatice.

Cavitatea se deschide la baza Pietrii Corbului. Ca să ajungem la ea a trebuit sa ne cocoțăm pe un plan înclinat acoperit cu zăpadă, alunecos și cu prea puține prize. La gura peșterii slava domului este o prispă pe care am putut să ne schimbăm în salopete. Toni, care a mai fost în peșteră ne-a avertizat că o să ieșim bine colorați în ocru. Echipați corespunzător am început să pătrundem în peșteră pe intrarea inferioară (are două intrări). Din auzite știm că în neolitic aici s-a exploatat ocru. Cavitatea prezintă multe urme de intervenție umană. Chiar și intrarea pare pătrățoasă ca o galerie de mină. Pe de altă parte contiuând explorarea am rămas surprinsi de faptul că pereții totuși păstreaza și urma curgerii apelor. DSC02369Lingurițele sunt bine definite pe alocuri și ne dau indicii despre direcția curgerii apelor pe vremuri demult apuse. Cavernamentul are o caracteristică preponderent descendentă. Direcția curgerii apei care a format cavitatea a fost de sus in jos.

Peisajul subteran excelează prin multitudinea detaliilor: scurgeri parietale albe brăzdate de galbenul ocrului, diverse forme de cristalizare a calcitului etc. Ne-a luat ceva până am terminat de fotografiat tot ce ne-a încântat ochii.

După ce am scăpat de hainele de scandal a mai trebuit să și coborâm panta cea alunecoasă. Întorși la mașini am mai tras o fugă la niște găuri suflătoare pe care le-am reperat în primăvară. Din păcate s-au dovedit alarme false. Fumul absorbit de una ieșea la 2m distanță pe alta…

Deja soarele se grăbea să treacă sub orizont așa că și noi ne-am îndeptat pașii spre case.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.