Prima tura hibernala la pestera Walter Gutt

Prima tura hibernala la pestera Walter Gutt

Data: 08.02.2015

Unul din proiectele clubului nostru 16pentru acest an este documentarea cat mai buna a pesterii Walter Gutt. In asteptarea instrumentului de cartare DistoX2 pentru a incepe recartarea de precizie a cavitatii am hotarat sa facem o tura foto si de vizitare. Colegul nostru fotograf nu a apucat sa intre in aceasta pestera pana acum oarecum retinut psihologic de stramtorile acestuia. Cum fotografia de pestera este destul de cronofaga nu ne-am propus prea multe. Tema pentru acesta tura a fost documentarea fotografica a sectorului fosil al pesterii. Pe langa activitatea de foto s-a ivit si necesitatea de vizita. In spiritul bunei colaborari cu echipa de speologi a Clubului speologic Silex am lansat o invitatie la tura si catre ei. Pana la urma ne-am stans 13 participanti. Era clar ca trebuie sa ne despartim in echipe ca sa putem fi  eficienti in subteran. Echipa de foto era clara… cei ramasi s-au impartit in doua echipe de vizita.

DSC00400-1Premiera acestei iesiri a fost iarna. Pestera in sine este rece (6 grade celsius), uda si noroioasa asa ca la iesire iti doresti sa te mangaie razele calde ale soarelui, sa ai unde sa-ti speli si sa-ti usuci echipamentul. De toate acestea iarna ne priveaza.

La intrare vremea a tinut cu noi. La apropierea de pestera vremea s-a facut frumoasa. Soarele stralucitor parca se ruga de noi sa nu ne ascundem de razele lui in maruntaiele pamantului. Dar pasiunea pentru adancuri a triumfat.

Primele doua echipe au intrat impreuna. Cea de foto s-a apucat de treaba pe fosil cea de a17 doua coborand pe spirala descendenta a pesterii spre raul subteran. Cea de a treia echipa a intrat la o ora distanta. Pentru echipele de vizita tura a durat cam patru ore. Echipa 1 a surprins minunile subteranelor pe senzorul aparatului de fotografiat timp de patru ore, apoi a strans materialul foto si a coborat si ea pentru a vizita raul fara soare si stele.

Dupa sapte ore am iesit la suprafata. Era deja intuneric, fulguia si batea usor vantul. In cele 15 minute in care am ajuns la masina salopetele ude au capatat consistenta tablei, inghetand pe noi. Ne-am schimbat cat de repede am putut, am ambalat echipamentul murdar in saci de gunoi si am plecat la drum spre caldura caminelor noastre, prin viscolul care s-a napustit asupra culoarului Rucar-Bran.

Participanti:
Echipa 1 – Foto – Claudiu P., Coralia, Erno, Geza
Echipa 2 – Claudiu L., George, Marius, John
Echipa 3 – Adrian, Ane, Andreea, Dora, Razvan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.