Tehnica Speologiei Arboricole (TSA)

Tehnica Speologiei Arboricole (TSA)

Având în vedere ca se apropie tabăra din Grind, ne-am gândit ca ar fi util și plăcut sa ieșim la un scurt antrenament TSA. Dar nu la întuneric și răcoare ci la lumina și la căldura.

Echiparea

Loc: Poiana Troiței Junilor Roșiori.
Participanți: Coralia, Răzvan și Adi Caziuc.
Participanți surpriza: Irina și Cornel.

Am pornit pe la ora 11, care cum a putut, cu bicicleta sau cu motocicleta. După scurta urcare pe bicicleta pana la belvedere eram încălzită și pregătita pentru TSA, iar arborii erau deja echipați de către Răzvan și Adi: fiecare copac avea o fracționare și intre ei o mana curenta. Nu am fost mulțumita de complexitate și am adăugat un nod, iar Adi a mai adăugat la rândul lui un nod și o deviere. Acum echiparea era, de la dreapta la stânga: urcare-nod, fracționare, cap de puț, mana curenta, coborâre-cap de puț, deviere, fracționare, nod.

Am avut onoarea de a parcurge prima traseul: am urcat pe copacul din dreapta și am coborât pe cel din stânga. Nodul a fost ușor de trecut în urcare, fracționarea la fel și în capul de puț m-am oprit sa ma închin la mana curenta, care a fost un deliciu, fiind complet suspendata și neavând un perete pe care sa te sprijini. Am început prin a înjura și am terminat prin a mulțumi Iisusului ca am pus piciorul pe o creanga. Parcurgerea mâinii curente a fost cu mâinile și picioarele pe coarda, la a doua traversare am folosit pedala si a fost mai bine. Am continuat cu coborârea trecând de deviere și de fracționare cu ușurința. La trecerea de nod în coborâre mi-am amintit ca trebuie sa îmi schimb lonja, din cauza ca lonja lunga e mai scurta decât prevede legea trebuie sa mut blocatoarele deasupra nodului din aproape în aproape pana când se poate scoate blocatorul de mana.

Irina după prima fracționare

Intre timp Irina și Cornel ne-au făcut o vizita surpriza: mergând spre Spare Parts Party au văzut niște oameni în copac și un motor parcat lângă, asa ca au oprit sa vadă ce se întâmpla… Cum sunt oameni cu spirit de aventura nu s-au putut abține și au încercat și ei echiparea. Am recapitulat cu ei principiile de baza (nu era prima lor întâlnire cu TSA-ul), s-au echipat și au trecut la treaba: Cornel a făcut o urcare curata, rapida și fără dificultăți. Irina a descoperit ca o coarda curata și uscata aluneca foarte bine prin coborâtor. A ieșit din impas trecând din coborâtor în blocatoare și din blocatoare în coborâtor, apoi a trecut și de nod și a terminat cu brio, în ciuda încercărilor lui Adi de a-i pune bete în roate.

Răzvan își pune coborâtorul în cap de puț

In tot acest timp slana se cocea ușor la foc mic. Si cum era gata, ne-am oprit pentru o gustărica.
A venit și rândul lui Răzvan a doua oara: de data asta din stânga în dreapta, și din nou fără dificultate. Mi-a amintit și ca e bine sa lonjezi devierea când treci de ea pentru ca pe un teren mai dificil riști sa o pierzi.
Adi a TSAit și el când a terminat de digerat, venind cu ideea de a traversa mana curenta folosind pedala și a exersat mersul tip broasca cu pedala.

La sfârșit am mai făcut și eu o tura și am exersat ce am învățat nou de la băieți: lonjarea devierii, frog-ul și folosirea pedalei pe mana curenta. Sadicul Adi a crescut dificultatea adăugând o lunga mana curenta, care avea și un nod intermediar, pana la al treilea copac. Am căzut de acord ca este o echipare imposibila, neregulamentara si nerecomandata și am renunțat.

Șșșșt... Se dezechipează

Pentru data viitoare mai trebuie încercata substituția blocatoarelor cu noduri prusik sau variațiuni și rapelul cu asigurare cu nod prusik.

La final băieții au dezechipat în tandem, când Răzvan a încercat și reușit sa urce fără vesta, doar cu blocator de mana și cu Grigri. Pe la 6 aveam bagajele strânse, dar
pentru ca era foarte frumos afara, am luat-o toți pe drumul cel mai lung spre casa. Răzvan a făcut o urcare cu motocicleta în Poiana iar eu cu Adi am mai urcat pana la intersecția cu poteca de Stejăriș și am coborât pe ea pana la belvedere – mountain biking rulz! – iar de acolo am mers pe drumul ce coboară direct în Piața Unirii – mountain biking all the way – unde ne-am reunit cu Răzvan la o bere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.